Innerlijk kindwerk


"Innerlijk Kind" is een verzamelnaam voor delen in onszelf die nooit helemaal volwassen zijn geworden. De oorzaak daarvan is onvoldoende geestelijke en/of emotionele voeding tijdens de kinderjaren.

Zoals een kind vitaminen, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen nodig heeft om zich lichamelijk optimaal te kunnen ontwikkelen, zo heeft het ook bepaalde voedingsstoffen nodig voor de geestelijke en emotionele groei. Deze noodzakelijke voedingsstoffen zijn:

  • de bevestiging dat je er mag zijn
  • de bevestiging dat je goed bent zoals je bent
  • de bevestiging dat het hebben en uiten van gevoelens goed is
  • de bevestiging dat je jezelf mag zijn zonder afgewezen te worden
  • de bevestiging dat je het waard bent om bemind te worden

Daarnaast hebben we voeding nodig zoals aandacht, hartelijkheid, aanmoediging, ondersteuning, bescherming, respect en waardering.

Wanneer de behoefte aan dergelijke voedingsstoffen onvoldoende wordt vervuld, zullen we ons psychisch niet optimaal kunnen ontwikkelen. Er kunnen stoornissen of achterstand in de groei ontstaan, die uiteindelijk kunnen leiden tot allerlei problemen.

Dit is de reden waarom we ons als volwassenen in bepaalde opzichten gedragen als het kind dat we vroeger waren: hulpeloos, machteloos, angstig en onzeker. We kunnen ons soms net zo verlaten, alleen en weerloos voelen als toen en zijn vaak meer bezig met overleven dan met leven.

Het goede nieuws is dat we als volwassenen in staat zijn de tekorten uit onze kindertijd op te sporen en te herstellen, zoals we ook gebreken in het fundament van een huis kunnen opsporen en herstellen. Het "huis van onze volwassenheid", dat op het fundament van onze kindertijd is gebouwd, zal daarna ook steviger en duurzamer zijn.